Starten met SEO? 3 dingen die je moét weten

De juiste verwachtingen scheppen. Het is onmisbaar voor een geslaagde samenwerking tussen opdrachtgever en agency. In dit artikel vertelt FRISK wat je moet weten over SEO, zodat je met de juiste verwachtingen aan de slag gaat.

1. Richt je op de lange termijn

Wanneer je met SEO aan de slag gaat, hoef je niet direct resultaat te verwachten. Dat klinkt misschien gek, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien van je geïnvesteerde geld. Maar SEO werkt anders dan bijvoorbeeld social media of Google Ads. Heb je een kortlopende actie? Dan kun je die prima promoten met een Google Ads-campagne. SEO is in zo’n geval meestal niet het juiste middel.

Google heeft (vooral bij een nieuwe site of een site waarbij nog nooit aan de vindbaarheid is gewerkt) tijd nodig om je website te ontdekken, en om de kwaliteit van je website te beoordelen. Ze willen alleen websites in de zoekresultaten weergeven, die betrouwbare, complete informatie bevatten.

Kwaliteit waarborgen

Google wil dus eerst weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Heb je één pagina met informatie over je product of dienst? Dan wil dat niet zeggen dat je een autoriteit bent op dat gebied. Maar zorg je voor steeds meer en steeds betere informatie op je website, dan krijgt Google op een gegeven moment door dat jouw website van toegevoegde waarde is.

Resultaat: je ziet dat je langzaamaan steeds meer bezoekers via Google op je website krijgt. Hieronder zie je het verloop van het aantal bezoekers van een klant. Let op: het gaat hier om een periode van twee jaar. In die tijd is het aantal geïnvesteerde uren per maand gelijk gebleven. Je ziet dat halverwege de grafiek het aantal bezoekers ineens flink toeneemt.

En het mooie is dat het aantal bezoekers, en daarmee ook het aantal aanvragen, blijft stijgen, terwijl de maandelijkse investering gelijk blijft.

SEO is dus niet bedoeld voor actiematige campagnes, maar betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars terug. Het zorgt voor een constante stroom aan (nieuwe) bezoekers.

2. Speel in op de klantreis

SEO is perfect om in te haken op de klantreis. Stel, je bent van plan om een nieuwe auto te kopen. Dan ga je niet direct over tot aankoop. In die fase van de klantreis zit je nog niet. Je gaat je eerst verdiepen. Weet je al welke auto je wilt hebben? Dan vraag je je waarschijnlijk de volgende zaken af:

  • Wat kost die auto?
  • Welke uitvoeringen zijn er?
  • Welke opties zitten er allemaal op?
  • Kan ik mijn caravan ermee trekken?
  • Wat is het verbruik?
  • Wat is de levertijd?


Dit zijn allemaal vragen waar je met SEO perfect op in kunt spelen, door op je website antwoord te geven op deze vragen. Gaan deze bezoekers direct een auto bij je bestellen? Nee, maar ze maken vroeg in de klantreis al kennis met je bedrijf.

Tip: zorg bij het eerste bezoek aan je website voor een interactie. Laat ze bijvoorbeeld een prijslijst downloaden, of geef ze een andere reden om hun mailadres achter te laten. Onderaan dit artikel heb je de mogelijkheid om je mailadres achter te laten, zodat FRISK je regelmatig interessante cases en praktische tips kan sturen.

Zo heb je direct de mogelijkheid om ze verderop in de klantreis nog eens te benaderen en ze aan je te binden. Wanneer ze dan eindelijk klaar zijn om te kopen, is de kans groot dat ze dat bij jou doen.

3. Doorgrond je doelgroep

Zoekwoorden vormen de basis van je SEO-strategie. Of anders gezegd: de vragen van je doelgroep. Achter elk zoekwoord zit een vraag. Vroeger plaatste je een zoekwoord gewoon heel vaak in je tekst, en dan werd je goed gevonden.

Tegenwoordig is dat (gelukkig) anders. In plaats van uitsluitend met zoekwoorden te spelen, geef je antwoord op de vragen die je potentiële klanten hebben. Wil je slagen met SEO, dan is het belangrijk om je doelgroep te doorgronden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke vragen hebben ze over mijn product of dienst?
  • Wat is de échte reden om mijn product of dienst te kopen? Mensen kopen geen boor, maar een gat in de muur (Jos Burgers). Ze kopen geen cursus, ze kopen een betere nachtrust. Ze kopen geen auto, maar een imago.
  • Welke mogelijke bezwaren hebben ze? Benoem ze, en neem ze weg. Promovendum doet dit heel goed in hun radio-commercial waarin ze hun autoverzekering aanbieden. Aan het eind hoor je: “En de overstap regelen wij voor je”. Daarmee nemen ze direct een belangrijk bezwaar weg.

Als je het antwoord op bovenstaande vragen weet, ben je in staat om je doelgroep écht te overtuigen van je product of dienst. Het helpt je ook om echt antwoord te geven op de vragen waar je potentiële klanten mee zitten. En dat is ook precies waar Google naar op zoek is.

En nu in de praktijk

Bovenstaande is natuurlijk puur theoretisch. Hoe maak je dit nou praktisch toepasbaar voor jouw product of dienst? Dat is precies wat FRISK Agency doet. FRISK zet de bovenstaande 3 punten om naar een concreet plan van aanpak. Toegespitst op jouw business.

Benieuwd naar onze ideeën? Neem contact op voor een kennismaking.

Regelmatig praktische tips en cases ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en FRISK stuurt je regelmatig interessante cases en praktische tips op het gebied van SEO, advertising en leadgeneratie.